4 Mart 2013 Pazartesi

Doğal Jöleli Ayva Tatlısı


Malzemeler:
  • 4 adet orta boy ayva
  • 1 kg toz şeker
  • 1/4 çay kaşığı gıda boyası (aktardan isterken ayva tatlısı için aldığınızı belirtin)
  • 10 adet karanfil
  • Ayva çekirdekleri ve kabukları


Hazırlanması:
Ayvaları iyice yıkayıp soyun ve ikiye bölün. Çekirdek yataklarını çıkarıp çekirdeklerini ve kabukları bir kenara alın.
Temizlenen ayvaları altı çift kat çelik yayvan bir teflon tencereye çukur kısımları üste gelecek şekilde yan yana dizin. Üzerine bir kase suda eritilmiş gıda boyasını dökün.
Karanfilleri ve ayva çekirdeklerini küçük bir tülbent içine bağlayın veya varsa çay konan çelik delikli kilitlenen topun içine koyun. Tencereye ekleyin. Ayva çekirdekleri pişme sırasında ekstra pektin sağlarlar.  
Ayvaların üzerlerini ayva kabukları ile kaplayın. Ayvaların üçte ikisini kaplayacak şekilde soğuk su ilave edin. Su kaynayana kadar kapağı açık durumda yüksek ateşte  tutun.
Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve tencerenin kapağını kapatın. Taşmamasına dikkat edin. Her yarım saatte bir sivri uçlu bir bıçakla ayvaları kontrol edin.
Ayvanın bıçağın zorlanmadan gireceği yumuşaklıkta olması gerekir. Ayvanın cinsine göre pişmesi iki saati bulabilir.
Ayvalar istediğiniz kıvama gelince ocağı kapatın. Çekirdek ve karanfili koyduğunuz torbayı ve ayva kabuklarını çıkarıp atın.
Tencerenin kapağını aralayarak ayvaları soğumaya bırakın. Soğudukça tenceredeki suyun ayva kabukları ve çekirdekleri sayesinde jelleştiğini göreceksiniz.
Soğuyan ayvaları servis tabağına alın. Her birinin ortasına jöleden bir tatlı kaşığı koyun. Dilerseniz servis esnasında üzerine kaymak koyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder