Malzemeler:
- 4 adet orta boy ayva
- 1 kg toz şeker
- 1/4 çay kaşığı gıda boyası (aktardan isterken ayva tatlısı için aldığınızı belirtin)
- 10 adet karanfil
- Ayva çekirdekleri ve kabukları
Hazırlanması:
Ayvaları
iyice yıkayıp soyun ve ikiye bölün. Çekirdek yataklarını çıkarıp çekirdeklerini
ve kabukları bir kenara alın.
Temizlenen
ayvaları altı çift kat çelik yayvan bir teflon tencereye çukur kısımları üste
gelecek şekilde yan yana dizin. Üzerine bir kase suda eritilmiş gıda boyasını dökün.
Karanfilleri ve ayva
çekirdeklerini küçük bir tülbent içine bağlayın veya varsa çay konan çelik
delikli kilitlenen topun içine koyun. Tencereye ekleyin. Ayva çekirdekleri pişme
sırasında ekstra pektin sağlarlar.
Ayvaların
üzerlerini ayva kabukları ile kaplayın. Ayvaların üçte ikisini kaplayacak
şekilde soğuk su ilave edin. Su kaynayana kadar kapağı açık durumda yüksek
ateşte tutun.
Kaynamaya
başlayınca ateşi kısın ve tencerenin kapağını kapatın. Taşmamasına dikkat edin.
Her yarım saatte bir sivri uçlu bir bıçakla ayvaları kontrol edin.
Ayvanın
bıçağın zorlanmadan gireceği yumuşaklıkta olması gerekir. Ayvanın cinsine göre
pişmesi iki saati bulabilir.
Ayvalar
istediğiniz kıvama gelince ocağı kapatın. Çekirdek ve karanfili koyduğunuz
torbayı ve ayva kabuklarını çıkarıp atın.
Tencerenin
kapağını aralayarak ayvaları soğumaya bırakın. Soğudukça tenceredeki suyun ayva
kabukları ve çekirdekleri sayesinde jelleştiğini göreceksiniz.
Soğuyan
ayvaları servis tabağına alın. Her birinin ortasına jöleden bir tatlı kaşığı
koyun. Dilerseniz servis esnasında üzerine kaymak koyabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder