25 Ocak 2013 Cuma

Yeşim’in Zencefilli Kurabiyesi



Malzemeler:
  •  115 gr. Oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı
  •  100 gr toz şeker (1/2 cup( su bardağı))
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • ½ çay kaşığı karbonat
  • 2 çay kaşığı toz zencefil
  •  2 çay kaşığı toz tarçın
  • 125 ml. Üzüm pekmezi (1/2 cup( su bardağı))
  •  1 büyük boy yumurta
  •  1 çay kaşığı sirke
  • 350 gr. Un (2,5 cup( su bardağı))


Hazırlanması:

Fırınımızı en az 20 dakika öncesinden 190 C ısıtalım.
 Un, kabartma tozu, karbonat, zencefil ve tarçını balonlu tel ile bir kasede karıştıralım.
Yumuşak tereyağını mikserle karıştırarak toz şekeri ekleyelim. Toz şeker tamamen karışınca yumurtayı ekleyip biraz karıştıralım.
Sirke ve pekmezi ekleyelim.  (Bu kurabiyenin orijinalinde kahverengi ıslak şeker kullanılır. Bu şeker Türkiye’de bulunmadığı için normal toz şeker kullanılıp içine pekmez ekliyoruz.)
Unlu karışımı kaşıkla yavaş yavaş sıvı karışıma ekleyelim. Hamurun kulak memesi kıvamına gelmesi için gerekirse biraz daha un ekleyelim. (Yağmurlu nemli günlerde hamurumuz biraz daha un ister. Yazın sıcak ve kurak günlerde ise unu azaltmanız bile gerekebilir).
Hamuru ikiye bölüm strech filme sararak buzdolabında 2-3 saat dinlendirelim.
Tepsiye yağlı kağıt serelim.
Hamuru yarım santim kalınlığında unlu bir yüzeyde merdaneyle açalım.
Bisküvi kalıplarıyla kesip aralarında 2 santim boşluk bırakarak tepsiye dizelim.
Kenarları hafif kahverengi olana kadar yaklaşık 7- 8 dakika pişirelim.
Tepsiyi fırından çıkarınca kağıtla birlikte hemen tepsiden alıp soğuk fırın ızgara teli üzerinde soğumaya bırakalım.
Kurabiyeler soğudukça sertleşecektir.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder