4 Mart 2013 Pazartesi

Ayva Reçeli


Malzemeler:
  • 2 kilo ayva
  • 2 litre su
  • 3 limon
  • 1,5 kilo seker
  • 10- 15 adet karanfil
  • ¼ çay kaşığı gıda boyası (aktardan isterken ayva tatlısı için aldığınızı belirtin)
  • Ayva çekirdekleri
Hazırlanması:
Ayvaları iyice yıkayıp kabuklarını soyun, iri rendeleyin.  Çekirdek yataklarını çıkarıp çekirdeklerini ve kabukları bir kenara alın.
Rendelenen ayvaları altı çift kat çelik bir tencereye koyun. Üzerine liman kabuklarının sadece sarı kısımlarını ince rendeyle rendeleyin. (Limonun sarı kabuğu acıdır). Limonları sıkıp suyunu ilave edin.
Karanfilleri ve ayva çekirdeklerini küçük bir tülbent içine bağlayın veya varsa çay konan çelik delikli kilitlenen topun içine koyun. Tencereye ekleyin. Ayva çekirdekleri pişme sırasında ekstra pektin sağlarlar.  
2 litre suyu ve gıda boyasını da ilave edip yüksek ateşte taşmamasına dikkat ederek kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve tencerenin kapağını kapatın. Bir saat pişirin.
Küçük bir çay tabağını buzlukta soğumaya bırakın. Bir saatin sonunda toz şekeri ilave edin. Şeker eriyene kadar kısık ateşte kaynamadan sürekli tahta kaşıkla karıştırın.
Tencerenin kenarlarında toz şeker kalmamasına dikkat edin. Şeker varsa kaşıkla sıyırıp tencereye alın. Kenarlarda kristalleşip kalan şekerler reçelinizin şekerlenmesine neden olur.
Reçel kaynamaya başlayınca asla karıştırmayın ve tencerenin kapağını kapatmayın. Yaklaşık 30 dakika pişirin.  Üzerinde oluşan köpüğü süzgeç yardımıyla alın ve atın. Buzlukta beklettiğiniz tabağa bir tatlı kaşığı reçelden koyun ve tekrar buzluğa kaldırın. Birkaç dakika sonra çıkarıp bakın. Eğer reçel hazırsa koyulaşmış ve üstü kırışmış olacaktır.
Tencerenin altını kapatın ve reçeli soğumaya bırakın.
Reçel soğuyunca iyice yıkanmış ve tamamen kurulanmış kavanozlara üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder