Malzemeler:
- 2 kilo ayva
- 2 litre su
- 3 limon
- 1,5 kilo seker
- 10- 15 adet karanfil
- ¼ çay kaşığı gıda boyası (aktardan isterken ayva tatlısı için aldığınızı belirtin)
- Ayva çekirdekleri
Ayvaları iyice
yıkayıp kabuklarını soyun, iri rendeleyin.
Çekirdek yataklarını çıkarıp çekirdeklerini ve kabukları bir kenara
alın.
Rendelenen ayvaları
altı çift kat çelik bir tencereye koyun. Üzerine liman kabuklarının sadece sarı
kısımlarını ince rendeyle rendeleyin. (Limonun sarı kabuğu acıdır). Limonları
sıkıp suyunu ilave edin.
Karanfilleri ve ayva
çekirdeklerini küçük bir tülbent içine bağlayın veya varsa çay konan çelik
delikli kilitlenen topun içine koyun. Tencereye ekleyin. Ayva çekirdekleri
pişme sırasında ekstra pektin sağlarlar.
2 litre suyu ve gıda
boyasını da ilave edip yüksek ateşte taşmamasına dikkat ederek kaynamaya
bırakın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve tencerenin kapağını kapatın. Bir
saat pişirin.
Küçük bir çay
tabağını buzlukta soğumaya bırakın. Bir saatin sonunda toz şekeri ilave edin.
Şeker eriyene kadar kısık ateşte kaynamadan sürekli tahta kaşıkla karıştırın.
Tencerenin
kenarlarında toz şeker kalmamasına dikkat edin. Şeker varsa kaşıkla sıyırıp
tencereye alın. Kenarlarda kristalleşip kalan şekerler reçelinizin
şekerlenmesine neden olur.
Reçel kaynamaya başlayınca
asla karıştırmayın ve tencerenin kapağını kapatmayın. Yaklaşık 30 dakika
pişirin. Üzerinde oluşan köpüğü süzgeç yardımıyla alın ve atın. Buzlukta beklettiğiniz tabağa bir tatlı kaşığı reçelden koyun ve
tekrar buzluğa kaldırın. Birkaç dakika sonra çıkarıp bakın. Eğer reçel hazırsa
koyulaşmış ve üstü kırışmış olacaktır.
Tencerenin altını
kapatın ve reçeli soğumaya bırakın.
Reçel soğuyunca
iyice yıkanmış ve tamamen kurulanmış kavanozlara üzerinde bir parmak boşluk
kalacak şekilde doldurun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder