Malzemeler
- 2 parça tavuk göğsü ( 1 paket Banvit göğüs kullandım)
- 1 adet soğan
- 3 dilim tam buğday ekmeği
- 2 diş sarımsak
- 2 su bardağı ceviz
- 1 çay kaşığı tuz
- ½ çay kaşığı karabiber
- Bir tutam kırmızıbiber
Tavuk
göğüslerini akan suyun altında iyice yıkayın. Tavuk makasıyla veya keskin bir
bıçakla tüm yağlarını varsa derisini ve damar-sinirleri temizleyin. Kağıt
havluyla iyice kurulayın.
Çiğ
tavukta çok çabuk bakteri ürediğinden tavuğa değen tüm malzemeyi deterjanla
iyice yıkayın. Ellerinizi birkaç kez sabunlayın.
Tavuğu
bütün soğan ile birlikte büyük bir tencereye koyun. Üzerini aşacak kadar su
ekleyin ve kapağını kapatmadan, tavuk yumuşayıncaya kadar kısık ateşte
kaynatın. Eğer aceleniz varsa düdüklü tencerede 10 dakika pişirin.
Soğanı
tencereden çıkarıp tavuğu suyunun içinde soğumaya bırakın. Soğuyunca tavuğu
tencereden çıkarın, suyunu daha sonra kullanmak için ayırın.
Tam
buğday ekmeğinin dış kabuklarını çıkarın. (Beyaz ekmek kullandığınızda sosunuz
daha yapışkan olur). Ekmek içini bir çay bardağı tavuk suyunun içine batırın. Sarımsak
ve cevizleri iyice dövün. (Ben rondoda incecik çektim).
Islak
ekmek, ceviz ve sarımsakları iyice karıştırın. Yaklaşık bir su bardağı tavuk
suyunu azar azar karıştırarak yedirin. Cacık kıvamına gelince bu sosu bir
tavaya aktarın.
Ocağın
altını iyice kısın sürekli karıştırarak 1-2 yemek kaşığı zeytinyağını sosa
ekleyin. Tuz ve karabiber katın, tavayı ocaktan indirerek sosu tavanın içinde soğuması
için bir kenara alın.
Soğuyan
tavuk etini bir çatal yardımıyla lif lif ayırın.
Tavuk
etlerini derin bir kaseye alın. Tuz, karabiber ve kırmızıbiber serpip iyice
karıştırın. Kaseye sosun 2/3’ünü ilave edin. İyice karıştırın ve sonra bir servis tabağına
alın. Kalan sosu kaşıkla üzerine dökün.
Üzerine
bütün ceviz ve isterseniz toz kırmızıbiber serpip dolapta birkaç saat bekletin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder