UN
ÇEŞİTLERİ
Un alırken paketin üzerinde yazılı olan protein
oranlarına bakın.
Her amaçla kullanılan un: İçerisinde % 10-12 protein vardır. (Piyale veya Pınar un
tercih edin)
Kek unu: İçerisinde % 7-9 protein vardır. Her
amaçla kullanılan undan 27 defa incedir.
(1 cup kek un elde etmek için: ¾ cup her
amaçla kullanılan una 4 yemek kaşığı üstü düzlenmiş mısır nişastası ekleyip
karışımı eleyin)
Patisseri (kurabiye) unu: İçerisinde % 9-10 protein vardır.
Ekmek unu: İçerisinde % 12.5-13 protein
vardır.
Glutenli un: İçerisinde % 45 protein vardır.
UN
NASIL ÖLÇÜLÜR?
Un ölçmenin en doğru yolu dijital bir tartı
edinmektir. Dijital tartı herkesin evinde olan bir alet olmadığı içindir ki
tarifler genelde Amerikan kitaplarında “cup” cinsinden verilir.
Cup ölçüleri 1, ½ , ⅓ ve ¼ su bardağı ölçüleri iç içe satılır. Onun
yanında genelde yine iç içe çorba kaşığı (tablespoon) ve tatlı kaşığı
(teaspoon) ölçüleri de bulunur.
1 - Elinizdeki cup ölçüsünden çok daha büyük
ağzı olan bir un kavanozu alın. Unu kendi paketinde saklayıp içinden almaya
çalışmayın. Ölçüde yanılırsınız. Sebebi de ölçü kabını doldurduktan sonra
çıkartırken unu sıkıştıracak olmanızdır. Büyük bir kabın bir diğer faydası da
ölçüyü tepeleme doldurduktan sonra bir bıçak yardımıyla üstünü düzlerken fazla
unun direkt kabın içine dökülmesi ve etrafın fazla kirlenmemesidir.
2 - Zaman içinde un kabın içinde dibe
çökecektir. Bu yüzden unu ölçmeden önce kaşıkla hafifçe karıştırın.
3 - Ölçü kabınıza unu bir çorba kaşığı
yardımıyla birkaç seferde tepeleme doldurun. Ardından büyük bir bıçak
yardımıyla tepesini düzleyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder