5 Aralık 2012 Çarşamba

Un Çeşitleri ve Un Nasıl Ölçülür?


UN ÇEŞİTLERİ

Un alırken paketin üzerinde yazılı olan protein oranlarına bakın.
Her amaçla kullanılan un: İçerisinde  % 10-12 protein vardır. (Piyale veya Pınar un tercih edin)
Kek unu: İçerisinde % 7-9 protein vardır. Her amaçla kullanılan undan 27 defa incedir.
(1 cup kek un elde etmek için: ¾ cup her amaçla kullanılan una 4 yemek kaşığı üstü düzlenmiş mısır nişastası ekleyip karışımı eleyin)
Patisseri (kurabiye) unu:  İçerisinde % 9-10 protein vardır.
Ekmek unu: İçerisinde % 12.5-13 protein vardır.
Glutenli un: İçerisinde % 45 protein vardır.

UN NASIL ÖLÇÜLÜR?

Un ölçmenin en doğru yolu dijital bir tartı edinmektir. Dijital tartı herkesin evinde olan bir alet olmadığı içindir ki tarifler genelde Amerikan kitaplarında “cup” cinsinden verilir.
Cup ölçüleri 1, ½ , ⅓  ve ¼ su bardağı ölçüleri iç içe satılır. Onun yanında genelde yine iç içe çorba kaşığı (tablespoon) ve tatlı kaşığı (teaspoon) ölçüleri de bulunur.

1 - Elinizdeki cup ölçüsünden çok daha büyük ağzı olan bir un kavanozu alın. Unu kendi paketinde saklayıp içinden almaya çalışmayın. Ölçüde yanılırsınız. Sebebi de ölçü kabını doldurduktan sonra çıkartırken unu sıkıştıracak olmanızdır. Büyük bir kabın bir diğer faydası da ölçüyü tepeleme doldurduktan sonra bir bıçak yardımıyla üstünü düzlerken fazla unun direkt kabın içine dökülmesi ve etrafın fazla kirlenmemesidir.

2 - Zaman içinde un kabın içinde dibe çökecektir. Bu yüzden unu ölçmeden önce kaşıkla hafifçe karıştırın.

3 - Ölçü kabınıza unu bir çorba kaşığı yardımıyla birkaç seferde tepeleme doldurun. Ardından büyük bir bıçak yardımıyla tepesini düzleyin. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder