Malzemeler
Mayonez için:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1/4 adet limon suyu
- 200 ml yani 1 cup (su bardağı) sıvıyağ (İyi kalite riveria zeytinyağı veya saf fındık yağı)
- 5 gr yani 1 tatlı kaşığı dijon hardal
- 1 tutam tuz
Diğer malzemeler:
- 200 ml veya 1 cup (su bardağı) süzme yogurt (ben Sütaş marka süzme yoğurt kullanıyorum)
- 1 büyük kavanoz garnitür (340 gr.lık Tukaş marka kullanıyorum)
- 7-8 adet kornişon salatalık turşusu (Kühne marka kullanıyorum)
- 5-6 dal maydanoz
- Dilimli yeşil zeytin (Fora marka kullanıyorum)
- Kraker (Gran Pavesi marka kullanıyorum)
Mayonezin Hazırlanması:
Öncelikle tüm mayonez malzemelerini
yani; yumurta, sıvıyağ, limon ve tuzu ölçüp, akşamdan buzdolabına kaldırın.
Bunlarla birlikte, mayonezi hazırlayacağınız geniş ağızlı bir kavanoz ve
mikserin ucunu da buzdolabına kaldırın.
Ertesi gün yumurtanın sarısını
dikkatlice ayırın ve buzdolabından çıkardığınız kavanoza yumurta sarısını
dağıtmadan aktarın. Yumurta sarısını hardalla birlikte mikserle çırpın. Hardal sevmeyenler eklemeyebilir. Limon
suyunu ilave edip çırpmaya devam edin. Hazırladığınız karışıma sıvıyağı yavaş
yavaş çırparak ekleyin. Tadına bakarak tuzunu ilave edin. Önce sulu bir
kıvamda olabilir. Sakın paniğe kapılmayın. Çırpmaya devam ettikçe koyulaşır.
Eğer mayoneziniz kesilme belirtisi gösterirse içerisine azar azar 1 yemek
kaşığı kadar sıcak su ilave edin.
Salatanın tamamlanması:
Mayonezinizi buzdolabına kaldırın.
Garnitür kavanozunu açın ve bir süzgeçin üzerine boşaltın. Süzgeçi muslukta
akan suyun altından geçirin iyice süzün. Garnitürü kendiniz haşlayarak hazırlarsanız, erimemesi için sıcak sudan süzgeçle alıp buzlu sudan geçiriniz. Süzgeci kağıt havlunun üzerine koyun.
Havlu garnitürün suyunu iyice çeksin.
Kornişon turşuları enine dörde
bölün. İnce ince doğrayın. Derin bir kaseye aktarın. Üzerine süzülmüş garniture
koyup yavaşça ezmeden karıştırın.
Mayonezi daha küçük bir kaseye alın.
Üzerine süzme yoğurdu ekleyip tel çırpıcıyla özleşene kadar çırpın. Garnitürlü
kaseye aktarın. Spatula ile ezmeden yavaşça karıştırın. Servis zamanına kadar
buzdolabına kaldırın.
Servis için krakerleri düz bir
tabağa yerleştirin. Her bir krakerin üzerine 1 yemek kaşığı salatayı
yerleştirin. Üzerini 1 dilim yeşil zeytin veya birkaç yaprak maydanoz ile
süsleyin. Hemen servis yapın. Yoksa krakerler yumuşar. Afiyet olsun.
Harika bir tarif. Ben bile yapabildim :))
YanıtlaSil