13 Aralık 2012 Perşembe

Rus Salatası


Malzemeler
Mayonez için:


  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1/4 adet limon suyu
  • 200 ml yani 1 cup (su bardağı) sıvıyağ (İyi kalite riveria zeytinyağı veya saf fındık yağı)
  • 5 gr yani 1 tatlı kaşığı dijon hardal
  • 1 tutam tuz

Diğer malzemeler:


  • 200 ml veya 1 cup (su bardağı) süzme yogurt (ben Sütaş marka süzme yoğurt kullanıyorum)
  • 1 büyük kavanoz garnitür (340 gr.lık Tukaş marka kullanıyorum)
  • 7-8 adet kornişon salatalık turşusu (Kühne marka kullanıyorum)
  • 5-6 dal maydanoz
  • Dilimli yeşil zeytin (Fora marka kullanıyorum)
  • Kraker (Gran Pavesi marka kullanıyorum) 

Mayonezin Hazırlanması:
Öncelikle tüm mayonez malzemelerini yani; yumurta, sıvıyağ, limon ve tuzu ölçüp, akşamdan buzdolabına kaldırın. Bunlarla birlikte, mayonezi hazırlayacağınız geniş ağızlı bir kavanoz ve mikserin ucunu da buzdolabına kaldırın.
Ertesi gün yumurtanın sarısını dikkatlice ayırın ve buzdolabından çıkardığınız kavanoza yumurta sarısını dağıtmadan aktarın. Yumurta sarısını hardalla birlikte mikserle çırpın. Hardal sevmeyenler eklemeyebilir. Limon suyunu ilave edip çırpmaya devam edin. Hazırladığınız karışıma sıvıyağı yavaş yavaş çırparak ekleyin. Tadına bakarak tuzunu ilave edin.  Önce sulu bir kıvamda olabilir. Sakın paniğe kapılmayın. Çırpmaya devam ettikçe koyulaşır. Eğer mayoneziniz kesilme belirtisi gösterirse içerisine azar azar 1 yemek kaşığı kadar sıcak su ilave edin.

Salatanın tamamlanması:
Mayonezinizi buzdolabına kaldırın. Garnitür kavanozunu açın ve bir süzgeçin üzerine boşaltın. Süzgeçi muslukta akan suyun altından geçirin iyice süzün. Garnitürü kendiniz haşlayarak hazırlarsanız, erimemesi için sıcak sudan süzgeçle alıp buzlu sudan geçiriniz. Süzgeci kağıt havlunun üzerine koyun. Havlu garnitürün suyunu iyice çeksin.
Kornişon turşuları enine dörde bölün. İnce ince doğrayın. Derin bir kaseye aktarın. Üzerine süzülmüş garniture koyup yavaşça ezmeden karıştırın.
Mayonezi daha küçük bir kaseye alın. Üzerine süzme yoğurdu ekleyip tel çırpıcıyla özleşene kadar çırpın. Garnitürlü kaseye aktarın. Spatula ile ezmeden yavaşça karıştırın. Servis zamanına kadar buzdolabına kaldırın.
Servis için krakerleri düz bir tabağa yerleştirin. Her bir krakerin üzerine 1 yemek kaşığı salatayı yerleştirin. Üzerini 1 dilim yeşil zeytin veya birkaç yaprak maydanoz ile süsleyin. Hemen servis yapın. Yoksa krakerler yumuşar.  Afiyet olsun.

1 yorum: