Malzemeler:
500 gram orta yağlı dana kıyma (%20 yağlı)
1 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı karbonat (baking soda)
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 çay bardağı galeta unu (veya 2 dilim bayat beyaz ekmek içi-kabuğu
kesinlikle konmaz)
1 buçuk çay bardağı su
½ tatlı kaşığı karabiber
½ tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanması:
Köfte harcını hazırlamak için
gerekli olan kıyma derin bir kap içerisine alınır. Kuru soğan rondodan
geçirilip suyu iyice sıkılır. Suyu konmaz. Soğan kıymanın üzerine ilave edilir.
Üzerine 1 çay bardağı galeta unu veya rondodan geçirilmiş bayat ekmek içi, 1
tatlı kaşığı (teaspoon) karbonat, limon suyu, tuz ve baharatlar eklenir. Son
olarak azar azar su eklenip elde yoğrulur. Hazırlanan köfte bir saat
buzdolabında bekletilerek dinlendirilir.
Dinlendirilen köfteden ceviz
büyüklüğünde parçalar alınarak oval bir şekil verilir, üzerine basılarak köfteler
biraz yassılaştırılır. Daha sonra tavaya biraz sıvı yağ konur, tava ısıtılır.
Yüksek ateşte köftelerin her iki tarafı maşa ile çevrilerek 2-3 dakika
kızartılır hemen ateşin ısısı düşürülür. Köftenin içi pişene kadar ara ara maşa ile çevrilerek
kapağı kapalı şekilde pişirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder