Malzemeler:
3 litre günlük süt (Erzincan Mandıradan alıyorum)
1,5 çorba kaşığı yoğurt
Yarım çorba kaşığı kaymak (tercihan manda kaymağı)
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
Hazırlanması:
Sütü altı çift kat kalın çelik tencereye alalım. Yüksek
ateşte kaynatalım. Kaynayana kadar ara sıra kepçe ile havalandırarak
karıştıralım. Bu işlem sütün içindeki suyun buharlaşmasını sağlar. Kaynayınca ateşi
kısalım. 1-1,5 saat hafif ateşte kaynamaya bırakalım. Sütün taşmaması için
tencerenin üstüne uzunlamasına bir tahta kaşık koyalım.
Sütü oda sıcaklığında soğumaya bırakalım. Küçük parmağımızla
suyun ısısını test edelim. Küçük parmağımızı sütün içine daldıralım 7’ ye kadar
sayalım. Parmağımız yanmıyorsa süt mayalanmaya hazırdır. Sütü tercihan cam veya porselen bir tencereye aktaralım. Böyle bir tenceremiz yoksa kavanozlara bölüştürelim.
Bir kasede yoğurt, kaymak, şeker ve tuzu çırpıcı ile
çırpalım. Bir kepçe süt ekleyip mayamızı ılıtalım. Yavaşça süt tenceresinin
içine kenarından kaşık kaşık mayayı ekleyelim. Kavanozda yapacaksak kavanoz sayısına göre mayayı eşit şekilde bölüştürerek ekleyelim. Tenceremizin ağzını tel veya
plastik süzgeçle kapatalım. Süzgecin üstünü ince bir pamuklu bez ile kapatalım.
Tenceremizin etrafını sofra bezi ile saralım ve yanmayan fırınımızın içine
yerleştirelim. 8 saat boyunca fırının kapağını açmadan sütümüzü mayalandıralım.
8 saat sonra tenceremizi alıp kapağını kapatarak buzdolabına
yerleştirelim. 24 saat sonra yoğurdumuz tüketilmeye hazır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder